13.10.2017

Arabinaiset haastavat katsojia itsenäiseen ajatteluun

Egyptiläistaustaiset Marina (vas.) ja Farha haastavat katsojia tutkimaan ja vertaamaan kristinuskoa ja islamia.

Marina on nimikristittytaustalta uskoon tullut arabinainen. Farha on entinen muslimi, jolla on jo pitkä tv-kokemus Musliminainen- ja Koraanin ongelmia -sarjojen esiintyjänä.Nyt heillä molemmilla on tv-sarjansa, joka Al Hayat –kanavan ja somen kautta on katsottavissa ympäri maailman.

Marina (kuvassa vas.) haastaa ohjelmissaan katsojia pohtimaan, tutkimaan, vertaamaan ja tekemään omia johtopäätöksiä islamista ja kristinuskosta. Marina on perehtynyt erityisesti haditheihin, islamin perinnäissääntöihin, jotka ovat monelle muslimille tunnetumpia ja tärkeämpiä kuin Koraani ja sanelevat muslimin elämää hyvinkin voimakkaasti.

Farha paljastaa kymmenen minuutin pituisissa ohjelmissaan islamin oppineiden esittämiä valheita, joita internet on pullollaan ja joita ympäri maailmaa asuvat muslimit seuraavat ja jakavat eteenpäin. Tällainen opetus on tärkeää, koska esimerkiksi lukutaidottomat arabiankieliset eivät itse pysty ottamaan asioista selvää ja tutkimaan islamin lähdeaineistoja, Koraania tai haditheja. Esimerkiksi monet imaamit julistavat suosituissa videoissaan, ettei Koraani kehota lyömään naista. Kuitenkin tätä seuraa neuvot, kuinka hadithien mukaan naista pitää kurittaa, mutta lyöntien on oltava sellaisia, ettei niistä jää näkyviä jälkiä. Kuulostaa absurdilta, mutta vastaavanlaisten opetuksien seurauksista miljoonat naiset kärsivät arabi- ja muslimimaissa.

Farhan ja Marinan tv-sarjoja on näytetty Al Hayat -satelliittikanavalla ja sosiaalisessa mediassa keväästä 2017 lähtien. Molemmilla sarjoilla on pelkästään sosiaalisessa mediassa vähintään noin 30 000 katsojaa viikoittain. Katsojat ovat lähettäneet sosiaalisen median kautta 3 000–4 000 palautetta kuukausittain ja sähköpostitse noin tuhat. Jälkihoitotiimi osallistuu Marinan ja Farhan palautteiden hoitoon, mutta tv-esiintyjät vastaavat myös itse osaan palautteista.

Hienoa työtä, ohjelman tekijät! Joka kerta ohjelmista oppii jotain uutta. Valaiskoon Herra tietänne niin kuin te olette valaisseet minun tietäni Jeesuksen Kristuksen kautta. Toitte minut islamin pimeydestä Kristuksen valoon. Auttakaa minua kasvamaan uskossani ja palkitkoon Herra teitä runsaasti kaikella hyvällä. – Hassan, Pohjois-Afrikka

Haluatko auttaa työtämme?